NOVOSTI

Posjetili smo seminar
„BILL 15“ u Slovačkoj

Na poziv slovačke udruge sitotiskara i digitalnih tiskara (SZSDT) posjetili smo međunarodni seminar „BILL 15“ koji se održao 15. – 19. listopada 2019. u mjestu Piestany nedaleko od Bratislave.

„Ovaj seminar održava se jubilarni 15. put pod nazivom BILL, a organiziran je u suradnji s partnerskom organizacijom iz Češke Republike (ASD ČR) i uz potporu FESPA-e“, pojasnili su Zlatko Šimko, predsjednik i Ľudovít Bartoš, tajnik slovačke udruge.

S ciljem promocije tiska BILL 15 koncipiran je kao izložbeno-edukacijski seminar. Na izložbenom dijelu u centralnoj poziciji je predstavljen pano na kojem su izloženi studentski radovi izrađeni tehnikom sitotiska, otisnuti na radionicama u organizaciji udruge. Tu su i izložbeni štandovi distributera na kojima se posjetitelji mogu pobliže upoznati s najnovijim tehnologijama digitalnog tiska i sitotiska. Edukacijski dio seminara traje dva dana i na njima se razgovara o aktualnim temama poput upravljanja reprodukcijom boja (Color Management), posebnih efekata u sitotisku, novih grafičkih materijala, umjetničkih reprodukcija (Fine Art Print) i sl.

Ovaj seminar u pravilu posjećuju tiskari (članovi udruga) i studenti, a gosti seminara su predstavnici nacionalnih partnerskih udruga. Seminar BILL 15 posjetili su i istaknuti gosti, novoizabrani predsjednik FESPA-e (2020. – 2023.) Christophe Aussenac, bivši predsjednik FESPA-e György Kovács, član SGIA akademije Jacek Stencel, predstavnik FESPA-e za tehnička pitanja Graeme Richardson Locke te Michel Caza, inovator i guru sitotiska.

Seminar su pozdavnim govorom otvorili domaćin Ľudovít Bartoš, predsjednik FESPA-e Christophe Aussenac i György Kovács. Slijedilo je predavanje predstavnika FESPA-e, Graemea Richardsona Lockea, vezano uz FESPA Awards 2020 i FESPA tehničke priručnike.

Predavanje koje je privuklo je najveću pažnju posjetitelja održao je Michel Caza – suosnivač i bivši predsjednik FESPA-e. Michel Caza je istinski „kameleon moderne umjetnosti“, kako glasi i naziv njegove knjige koju je izdao nakon 55 godina bavljenja umjetnošću sitotiska. U izlaganju je objasnio svoj rad kroz zanimljive priče o suradnji s najvećim imenima svjetske umjetnosti poput Salvadora Dalija i Andyja Warhola, a govorio je i o raznim tehnikama sitotiska koje je razvijao i koristio u svom radu. Ono što je publici bilo iznimno interesantno je što su mogli pogledati i osjetiti (primiti u ruke) neke njegove originalne reprodukcije nastale tehnikom sitotiska.

Zahvaljujemo kolegama iz Slovačke na uspješno organiziranom seminaru i vidimo se 2020. na seminaru Bill 16.