PROJEKTI

MICHEL CAZA
“Kameleon suvremene umjetnosti”

Izložba grafika • Muzej Mimara • datum će biti objavljen naknadno zbog epidemije koronavirusa

FESPA Hrvatska u 2020. donosi i vrhunski događaj koji spaja umjetnost i tiskarstvo. Uz potporu FESPA-e organiziramo izložbu radova legende sitotiska i jednog od osnivača FESPA-e, g. Michela Cazae.

Izložba grafika biti će postavljena u Muzeju Mimara, a točan datum ćemo zbog epidemije koronavirusa objaviti naknadno.

Michel Caza rođen je 1935. godine. Visoko tehnološki sitotiskar je od 1954. godine, a u tiskarskim krugovima je poznat kao papa, čarobnjak ili guru sitotiska. U svojoj karijeri bio je vlasnik nekoliko poduzeća (zadnja je bila “Graficaza”), posvećenih reklamnom i sitotisku visoke umjetnosti. “Graficaza” je bila po kvaliteti svjetski poznata tiskara i osvojila je oko 350 nagrada na američkim i europskim natjecanjima. Michel Caza jedno je od najzvučnijih svjetskih imena sitotiska i tiska općenito, a nosi nadimak “Kameleon” zbog svoje mogućnosti rada sa bilo kojim umjetnikom u repliciranju njihovih remek dijela. Ovaj majstor sitotiska je tijekom svoje karijere radio s najpoznatijim svjetskim umjetnicima. Godine 2018. izdao je monografiju o 55 godina tiska – “Kameleon suvremene umjetnosti”. Jedan je od osnivača globalne organizacije FESPA, a predsjednik iste je od 1996. do 2002. godine i proveo je 44 godine kao član upravnog odbora. Kao izaslanik FESPA-e bio je i član upravnog odbora SGIA-e od 1990. do 2003. godine. Do 2005. je bio predsjednik francuske udruge sitotiskara i digitalnih tiskara, a i dalje je potpredsjednik. Američka SGIA mu je 2010. godine dodijelila svoje najveće priznanje – Howard Parmele nagradu. Autor je brojnih članaka, tehničkih priručnika i CD-a o tehnici sitotiskau kojoj je napravio i brojna unapređenja. I danas djeluje kao savjetnik, predavač i pisac tehničkih tekstova te surađuje sa udrugama FESPA federacije po cijelome svijetu.

Udruga FESPA Hrvatska je pozvala gospodina Cazu da izabere najznačajnija djela iz svoje arhive i pokaže ih hrvatskoj javnosti kako bi promovirala tisak kao fascinantnu tehnologiju koja nas okružuje i tiskarima pokazala vrhunac tehnoloških mogućnosti sitotiska.

Neki od radova koji će biti dio postava: André François – “A Mermaid to style!”, “Wagons-Lits”; Monique Baroni – “The Beach”; Caza Thérèse – “The Earth”; Dali Salvador – ” Alchemy, Adam and Eva”; Fini Leonor – “Sultanas and Magicians, The two Sisters”; Fromanger Gérard – “The Sales”; Le Cloarec Gérard – “Concerto Media”; Okamoto Tarö – “No Name”; Stenvall Kaj – “We are not alone”; Vasarely Victor – “No Name”; Verdier Fabienne – “Bonzaï”; Zao WouKi – “No name”.