PROJEKTI

U tri tehnička priručnika donosimo odgovore na pitanja o upravljanju bojom, kalibraciji uređaja i reprodukciji

Koja je svrha kalibracije uređaja?
Kako kreirati profil uređaja?
Koja je financijska korist od radnog procesa u kojem se koristi sustav za upravljanje bojom?
Što mi je potrebno za izradu ICC profila uređaja?

Za tiskarsku tvrtku jedan od ključnih skupova potrebnih vještina je sposobnost učinkovitog i preciznog upravljanja bojom. Upravljanje bojom temelj je za kontrolu procesa i automatizaciju tijeka rada s medijima.

Bez obzira jesu li vaši podaci namijenjeni za pregled na monitoru ili za otisak proizveden različitim načinima ispisa, upravljanje bojom oblikuje marže i dobit. Sa svakim napretkom na području tinte, supstrata i tiskarskih procesa, upravljanje bojom postaje sve važnije za vašu produktivnost i sposobnost pružanja boljih usluga kupcima.

Kako biste cijelo vrijeme bili profitabilni, morate biti u mogućnosti uspostaviti razinu kvalitete boje koja nudi i predvidljivost i ponovljivost, iz dana u dan, iz tjedna u tjedan. Da bi ovo bilo moguće moramo razumjeti kako kalibrirati svaki uređaj povezan s bojama u tijeku rada na optimalan način i održavati to stanje cijelo vrijeme.

Rad uređaja odvija se u određenom okruženju gdje postoji tijek rada, što znači da trebamo imati strategiju upravljanja bojom koja uključuje cijeli tijek rada i okruženje u kojem uređaji rade.

Ova strategija može se ostvariti primjenom pet pravila kontrole procesa (5K):
1. Konzistentnost.
2. Kalibracija.
3. Karakterizacija (izrada ICC-profila).
4. Konverzija.
5. Kontrola.

Udruga FESPA Hrvatska u tri tehnička priručnika donosi odgovore na česta pitanja o upravljanju bojom, kalibraciji uređaja i reprodukciji. Priručnike koje je priredila FESPA preveli smo na hrvatski jezik uz pomoć FESPA Translation Fund-a i dostupni su besplatno svim članovima udruge.
Priručnike možete preuzeti u pdf formatu na sljedećim poveznicama.