NOVOSTI

Novi plakati
“Tražiš posao u struci?”
postavljeni u Osijeku

Predstavljanje članova Udruge FESPA Hrvatska budućim mladim grafičarima nastavlja se putem novih plakata “Tražiš posao u struci?” koji su postavljeni u Tehničkoj školi i prirodoslovnoj gimnaziji Ruđera Boškovića u Osijeku. Na novim plakatima su predstavljeni “profili” članova Udruge: Azonprinter d.o.o., Prodigital d.o.o. i Mali Ivica copy&print centar. Kao i ranije, profili nose interaktivni QR-kod putem kojeg su učenicima dostupne dodatne informacije o predstavljenim tvrtkama.

Iz razgovora s gospođom Anom Karlović koja predaje stručne predmete vezane uz grafiku saznali smo više o Školi i Aktivu grafike:

“Grafički smjer u Tehničkoj školi i prirodoslovnoj gimnaziji Ruđera Boškovića u Osijeku postoji već dugi niz godina. Zanimanja koja su vezana uz grafičku struku mijenjala su se u skladu s razvojem tehnologije od slovoslagara, tiskara, knjigoveže, grafičkih urednika pripreme, grafičkih urednika-dizajnera pa sve do web dizajnera. Grafički odjel godišnje upisuje po jedan razred, a u samom Aktivu grafike su tri diplomirana grafička inženjera i jedan suradnik u nastavi.

Pokrivamo sve stručne predmete i praktičnu nastavu, a škola je opremljena informatičkim kabinetom, digitalnim tiskarskim strojem, štancom, ofsetnim tiskarskim strojem, ploterom, termo prešom i rezačem folije. Kroz zadrugu nudimo usluge tiska na majice, šalice, plakate i manje grafičke proizvode, a ove godine smo izrađivali majice za sve maturante naše i susjedne škole zbog čega smo vrlo ponosni. Za sve to se moram zahvaliti kolegama Marijanu Jovičiću i Dinku Blaževiću koji su omogućili da svi poslovi budu dobro odrađeni.

S obzirom na ubrzan razvoj naše struke i nedostatak udžbenika, nastavnici često ne mogu najbolje pratiti nove trendove te je potrebno kontinuirano surađivati s grafičarima koji te trendove prate. Učlanjenje u Udrugu FESPA Hrvatska za nas je pozitivan korak jer smo već pri prvim komunikacijama naišli na ljude koji nas razumiju i žele nam pomoći. Zahvalila bi se gospodinu Dagu Kepru na savjetima i kontaktu s sitotiskarom Otomarom Tosenbergerom iz Đakova koji nas je posjetio u školi, pregledao napa sredstva i materijale s kojima raspolažemo te nas uputio u daljnji rad.

Pristup tehničkim priručnicima od strane Udruge FESPA Hrvatska nam je iznimno korisno što se tiče znanja, no u skromnim uvjetima teško je nove metode i tehnologije u potpunosti odraditi u praksi. Škola kao obrazovni centar bi trebala moći ponuditi najnovije alate, strojeve za rad i vježbu učenika u pripremi, tisku i doradi grafičkog proizvoda. Radnog elana ne nedostaje, ali s tehnološke strane su frustracije sve veće.”

Projekt “Tražiš posao u struci?” Udruga FESPA Hrvatska nastavit će početkom nove školske godine postavljanjem novih plakata. Nadamo se da će budućim mladim grafičarima ovim putem biti dostupne vrijedne informacije o potencijalnim poslodavcima, a predstavljenim članovima želimo lakše pronalaženje kvalitetnih zaposlenika. Cilj ovog projetka je i dugoročno povezivanje obrazovnih institucija i poslovnih subjekata iz struke koje ovim putem pozivamo na suradnju.