NOVOSTI

Tekući metal: reljefna višebojna hladna folija pomoću sitotiska

Jacek Stencel, predsjednik uprave slavne poljske Pasja, otkriva tajne hladne folije.

Koje su najbolje aplikacije za višeboju hladnu foliju?

Ovaj efekt kojeg nazivamo LQM (liquid metal – tekući metal) – moguće je postići primjenom tehnologije sitotiska, te se može primijeniti na vrlo širok raspon podloga kako bi se stvorio izuzetno kreativan završni efekt. Pasja je tvrtka specijalizirana za završnu doradu i tiskanje specijalnih efekata. Ovu tehniku koristimo za izradu spektakularnih metalik, holografskih i izdignutih reljefnih efekata na širokom asortimanu proizvoda za snažne marketinške kampanje, ambalažu, korice knjiga i časopisa, posjetnice, promotivne materijale, omotnice, naljepnice, plastične etikete ili značke.

Može se uspješno primijeniti na svim vrstama za tisak “teških” podloga, poput samoljepljivih materijala, plastike, stakla, metala ili drva. U 2016. godini postavio sam si izazov ponuditi svojim klijentima novo visokokvalitetno rješenje s “metalnim” efektom uz svu slobodu i fleksibilnost aplikacija koje nudi sitotisak. Rezultat je tisak “tekućeg metala” – LQM.

Koje sve efekte možete postići ovom tehnikom?

Možemo primijeniti vrlo precizne “metalne” elemente u visokoj razlučivosti, uz dobar registrar i ponovljivost postupka. Uz to možemo stvoriti promjenjivu, ali i kontroliranu debljinu svakog sloja.

Na otisnut sloj “tekućeg metala” lako je naknadno otisnuti standardne i boje sa specijalnim efektima ili lakove za postizanje što snažnijih efekata, kada želimo dodatno naglasiti reflektirajuću površinu folije. Interakcija između reljefnih 3D površina s metalnim ili holografskim efektom s površinama bez premaza ili duboko matiranim laminiranim materijalima može stvoriti privlače i haptičke efekte koji lako privlače pažnju krajnjeg korisnika.

Koje su razlike i prednosti vrućeg u odnosu na hladno apliciranje folije?

“Tekući metal” nudi širi spektar mogućnosti u usporedbi s načinima nanošenja vruće folije i folije u digitalnom tisku. Kada reljef otisnemo u sitotisku ne dolazi do deformacije na stražnjoj strani arka. To se može postići ekonomičnije od konvencionalnog blokiranja folija zahvaljujući konkurentnijim cijenama za stvaranje alata. Tu je i prednost koja se veže uz smanjeno vremenu obrade, što omogućava širi spektar podloga na koje možemo aplicirati ovaj efekt.

Zahvaljujući tome možemo oblikovati obostrane aplikacije s vrlo preciznim uzorcima na relativno tankim ili debelim materijalima. Nema problema ni s prozirnim ili neprozirnim samoljepljivim naljepnicama s 3D motivima. Folije su izrađene od obojenih i prozirnih polipropilenskih materijala s čitavom lepezom metaliziranih ili holografskih uzoraka koje možete odabrati. Problematičan je samo ispis varijabilnih podataka ili pojedinačni uzorci, za očekivanja ovog tržišta su učinkovitija digitalna rješenja.

Kakvu opremu koristite za provođenje ovog postupka?

Koristimo naše postojeće automatske i poluautomatske linije za sitotisak koje su povezane s jedinicom za aplikaciju folije. Ovaj proces može biti u liniji (in-line) ili odvojeno (off-line), što pruža otvara mogućnosti za proizvodnju velikog volumena, ali je također dovoljno za kraće naklade. U Pasji organiziramo studentske radionice, što je rezultiralo nekim maštovitim i jedinstvenim umjetničkim izrazima ove tehnologije.

Koje su najbolje tehnike i trikovi pri upotrebi embossera s tekućim metalom?

Volimo kada se kolektivno iskustvo našeg tima u grafici i radu sa specijalnim efektima pronađe zajedno s ambicioznim klijentima. Svi tehnološki aspekti, kao što su linijatura sita, vrsta emulzije, viskoznost boje, proces sušenja i pritisak otiskivanja, su vrlo važni – posebno kada se iz vrlo složenog dizajna realizira otisak iz više slojeva.

Kada postaje isplativo koristiti vašu metodu umjesto Scodix ili MGI lakova?

“Tekući metal” je brži i jeftiniji svaki put kada ne trebate otiskivati promjenjive podatke, a potreban volumen predloška je veći od 50 do 100 araka u svakoj verziji. Također i kada je kod lakiranja ili ispisa potrebno samo nekoliko slojeva.

Tekući metal je bolji kada ga trebate nanositi na podlogu deblju od 0,6 mm pa sve do 10 mm, kada ga trebate nanositi na plastiku poput polipropilena i polikarbonata, nepremazani papir, samoljepljive folije, drvene ili metalne ploče i na gotove proizvode poput korica knjiga, papirnih vrećica i brošura.


Izvor informacija: Ovaj je članak izradila FESPA za potrebe mrežnog portala Club FESPA Online, a prevela ga je vaša lokalna FESPA udruga. Ako imate pitanja vezana uz sadržaj članka, obratite se lokalnoj FESPA udruzi. Prijevod se temelji na tumačenju lokalne FESPA udruge. Club FESPA internetski portal pruža stručni sadržaj za članove FESPA-e koji obrađuje teme digitalnog tiska i sitotiska. Sadržaj nudi praktične, zanimljive i promišljene savjete za menadžment tiskara, s temama vezanim uz poslovne uvide, ljude u tisku, „how to“ tekstove i pogled prema budućnosti tiska s našom vizijom svijeta sutrašnjice. Za više informacija i kako postati Club FESPA član posjetite: https://www.fespa.com/en/become-a-member/club-fespa-online-portal