NOVOSTI

Situacija pokazala prilagodljivost grafičke struke

Uobičajni izazovi za ovo doba godine vezani uz proizvodne kapacitete, stizanje rokova i razvoj poslovanja, zamijenili su pojmovi s kojima se grafičari do sada nisu često susretali: zaštita, dezinfekcija, sigurnost, pregrade, potpore, maske, viziri…

Veliki dio naših članova se brzo prilagodio

Negativne posljedice širenja koronavirusa na poslovanje na žalost su osjetili svi članovi Udruge FESPA Hrvatska i grafička struka općenito, a volumen poslova je kod većine pao između 50 i 80 posto. Budućnost je neizvjesna i nitko sa sigurnošću ne može reći kako i kada će se poslovanje vratiti na razine na kojima je bilo prije ove krize, no jedno je sigurno – moramo se prilagoditi.

Popuštanjem mjera koje su bile na snazi proteklih tjedana, život se postepeno vraća u neki nivo “normale”, a poslovanje naših klijenata od sada će se odvijati uz nova pravila koja na prvo mjesto stavljaju zaštitu djelatnika i kupaca od moguće zaraze.

Razvoj novih proizvoda izazov je s kojim se grafičari susreću svakodnevno, a proizvodi za zaštitu od koronavirusa danas su uvjet za poslovanje većine djelatnosti. Novi proizvodi ujedno su i prilika za popunjavanjem sada slobodnijih proizvodnih kapaciteta.

Maske

Iz razgovora s članovima Ceh d.o.o., Sitotisak i dizajn Cvirn d.o.o. i Studio za dizajn d.o.o. možemo zaključiti da sitotiskari i ostali povezani sa tekstilom pretežito sudjeluju u tisku i izradi zaštitnih maski i vizira, a proizvode prilagođavaju zahtjevima klijenata.

Oznake

Tiskari koji su tehnološki opremljeni za digitalni tisak iz arka i manje formate tiska iz role fokusiraju se na markiranje i podne oznake, saznajemo iz tvrtke PrinterajXL d.o.o.

Barijere

Tiskare velikog formata koje su tehnološki opremljene za tisak i doradu pločastih materijala na najbolji način su prikazali spoj kreativnosti i tehnologije u razvoju cijelog programa proizvoda za zaštitu od koronavirusa. Značajan iskorak napravili su Cerovski d.o.o. i Vektor Grupa d.o.o. koji su program zaštite protiv širenja koronavirusa predstavili kroz opsežne kataloge koje možete preuzeti na kraju članka. Riječ je o pregradama i barijerama od PVC ili pleksiglas materijala uz pripadajuće konstrukcije, raznovrsna rješenja stalaka za dezinficijens, vizire i rješenja za signalizaciju. Slične proizvode i vlastita rješenja mogu se pronaći i u ponudi naših članova: FED d.o.o., LINEA – studio za dizajn i tisak, Pozor d.o.o. i Print studio d.o.o.

Članovi Udruge FESPA Hrvatska prilagodili su se izazovima vremena, nadamo se da će u skoroj budućnosti njihova kreativnost ponovo biti usmjerena na razvoj grafičkih proizvoda koje su uspješno razvijali prije krize koronavirusa.

Ako imate potrebu za bilo kojim od navedenih rješenja, pozivamo vas da kontaktirate naše članove.