NOVOSTI

Posjet studenata Grafičkog fakulteta tiskarama Print Grupa, Radin Print te tvrtki Radin: Učenje kroz praktičnu primjenu

U petak, 14. lipnja 2024., studenti 6. semestra Grafičkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu imali su priliku sudjelovati u stručnom izletu u sklopu kolegija Male tehnike tiska. Ovaj izlet organiziran je povodom drugih dana karijera Sveta Nedjelja 2024., pod vodstvom prof. dr. sc. Igora Majnarića. Studenti su posjetili istaknute tiskare: Print Grupa, Radin Print te tvrtku Radin.
Print Grupa

Posjet je započeo u Print Grupi, poznatoj digitalnoj tiskari velikog formata. Studenti su imali priliku vidjeti najsuvremeniju tehnologiju za digitalni tisak velikog formata, uključujući strojeve koji omogućuju visoku kvalitetu ispisa na različitim materijalima. Obilazak je uključivao demonstracije tiskarskih procesa i detaljna objašnjenja svakog koraka, od pripreme do finalnog proizvoda. Studenti su bili impresionirani brzinom i preciznošću modernih tiskarskih strojeva te su postavljali brojna pitanja o tehničkim aspektima i mogućnostima koje digitalni tisak pruža.

Radin Print

Sljedeća postaja bila je Radin Print, ofsetna tiskara iz role. U ovoj tiskari studenti su upoznati s tradicionalnijim, ali i dalje vrlo važnim, procesima ofsetnog tiska. Vidjeli su velike strojeve za tisak iz role te naučili o različitim vrstama papira i boje koje se koriste u procesu. Poseban naglasak stavljen je na kontrolu kvalitete i efikasnost proizvodnje. Predavanje je obuhvaćalo i praktične savjete za optimizaciju tiskarskih procesa, što je bilo vrlo korisno za studente koji razmišljaju o karijeri u ovoj industriji.

Radin

Na kraju, studenti su posjetili tvrtku Radin, veletrgovca papirom i grafičkim repromaterijalima, industrijskim kemikalijama, kozmetičkim sirovinama i industrijskom ambalažom. Ovo je bila prilika za studente da steknu uvid u širi kontekst tiskarske industrije i razumiju važnost dobavljača u lancu proizvodnje. Vidjeli su skladišta puna raznih vrsta papira i materijala, a stručnjaci iz Radina objasnili su im kako se odabir pravih materijala može odraziti na kvalitetu konačnog proizvoda.

Ciljevi i važnost posjeta

Glavni cilj ovog stručnog izleta bio je povezivanje i upoznavanje studenata Grafičkog fakulteta sa strukom i različitim mogućnostima suradnje i zapošljavanja. Studenti su dobili priliku postavljati pitanja stručnjacima iz industrije, što je doprinijelo njihovom boljem razumijevanju praktičnih aspekata grafičkog dizajna i tiska. Ovakvi izleti omogućuju studentima da svoje teoretsko znanje stečeno na fakultetu upotpune praktičnim iskustvom, što je neprocjenjivo za njihov profesionalni razvoj.

Ovo je već druga godina zaredom da se organizira ovakav stručni izlet, koji polako postaje tradicija. Organizatori se nadaju da će i buduće generacije studenata imati priliku sudjelovati u ovakvim aktivnostima koje ih direktno povezuju s tržištem rada i najnovijim tehnološkim dostignućima u njihovom području.

Posjet tiskarama Print Grupa i Radin Print te tvrtki Radin bila je izuzetno korisna i inspirativna za studente, koji su se vratili s novim znanjima, idejama i potencijalnim profesionalnim kontaktima. Ovaj izlet je još jedan korak naprijed u njihovom obrazovanju i pripremi za uspješnu karijeru u grafičkoj industriji

Kako je prošao posjet možete pobliže pogledati na fotografijama u galeriji.

FESPA iskreno zahvaljuje tiskarama Print Grupa i Radin Print te tvrtki Radin što su otvorile svoja vrata za studente i velikodušno podijelile svoje znanje i iskustvo!

Print Grupa d.o.o.: www.printgrupa.com

Radin d.o.o.: www.radin.hr

Radin Print d.o.o.: www.radinprint.hr