NOVOSTI

Tečaj: “Operater digitalnih tiskarskih strojeva”

Grafički fakultet Sveučilišta u Zagrebu pokrenuo je inicijalni tečaj za osnovnu obuku grafičkih radnika za rad na elektrofotografskim i inkjet strojevima u trajanju od 16 školskih sati (tjedan dana nastave). Voditelj i autor ovog edukacijskog programa je izv. prof. dr. sc. Igor Majnarić koji se edukacijom u području digitalnog tiska bavi od 2000. godine.

Prvi probni tečaj održan je u terminu od 14. – 18. veljače 2022. i na njemu su sudjelovala 4 asistenta sa stručnih katedri i jedan laborant. Po završenom tečaju održana je i evaluacijska anketa u kojoj su polaznici dali izvrsnu ocjenu.

Kome je tečaj namijenjen?
Tečaj za operatere digitalnih strojeva je kratki tečaj u trajanju od 16 školskih sati i namijenjen je grafičkim radnicima koji već rade na digitalnim strojevima, a žele unaprijediti svoje rutine ili polaznicima koji još nemaju nikakva znanja iz elektrofotografskog tiska i Inkjet tiska. Znači tečaj je namijenjen širokoj publici koja bi htjela više znanja iz područja digitalnog tiska.
Danas kao operateri često rade zaposlenici koji su priučeni ili prekvalificirani s nekih drugih zanimanja i premda su ovladali osnovnim rutinama, nemaju dublje znanje vezano uz procese u digitalnom tisku i razlozima zašto se baš tako izvode. Upravo s kvalitetnim teoretskim pristupom tijekom tečaja može se doći do pravog spoja teorije i prakse. Samo na taj način mogu izbjeći moguće pogreške i osigurati veću produktivnost u proizvodnji.

Kako izgleda tečaj?
Katedra za tiskarske procese opremljena je strojevima Konica Minolta AcurioPress 3070 i UV LED Inkjet printerom Roland LEC 300, praktična nastava je organizirana upravo na tim strojevima.
Osnovni tečaj podijeljen je u dva dijela. Prvi dio (1. i 2. dan) baziran je za znanja i ishode učenja potrebna za radom na elektrofotografskim strojevima koji koriste praškasti toner (4 sata teorijske nastave i 4 sata praktične nastave).
Drugi dio (3. i 4. dan) baziran na znanjima i ishodima učenja rada na UV LED Inkjet tiskarskim strojevima (4 sata teorijske nastave i 4 sata praktične nastave).
Posljednji 5. dan obuhvaća provjeru praktičnog znanja uz otiskivanje zadanih grafičkih proizvoda. Svaki polaznik dobiva dvije zadane grafičke aplikacije i treba ih realizirati na obje tehnologije. Položeni ispit je točno otisnuti grafički proizvod. U suglasnosti s dekanom grafičkog fakulteta polaznik će dobiti potpisani certifikat od strane voditelja i dekana Grafičkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

Kada se tečaj izvodi i koji je broj polaznika?
Tečaj se zbog veće kvalitete izvođenja praktične nastave izvodi individualno, tj. mentorski sa svakim korisnikom. Zbog toga je broj polaznika ograničen na do pet polaznika. Tečaj će se izvoditi u popodnevnim satima (15.30 – 19.30) kako bi ga mogli pohađati i polaznici koji već rade. S obzirom na limitiranost prostora tečajevi bi se izvodili samo 3 puta na godinu (veljača, lipanj i rujan) kada su na fakultetu ispitni rokovi za regularne studente.

Koja je cijena tečaja?
Uvidom u broj planiranih sati cijena tečaja iznosi 4.000,00 kn po polazniku. To je za poduzetnike dobra investicija u svoje zaposlenike, a istima će se ispostaviti račun za potrebe njihovog računovodstva. Grafičke tvrtke koje su članovi Udruge FESPA Hrvatska mogu ostvariti dodatni popust od 10%. Ovim pristupom želimo pomoći našoj jedinoj stručnoj udruzi grafičara.

Molimo članove Udruge koji su zainteresirani za tečaj na kontakt putem e-maila: info@fespahrvatska.hr