NOVOSTI

FESPA SE VRATILA!
Zajednica tiskara započela je oporavak na FESPA-i 2021. u Amsterdamu

FESPA je pokrenula oporavak poslovanja uspješnim povratkom FESPA Global Print Expo-a i European Sign Expo-a 2021. održanim od 12.-15. listopada 2021. u Amsterdamu, nakon dvogodišnje pauze. Prvi FESPA sajam uživo u Europi od proljeća 2019. privukao je snažnu publiku kojom su dominirali poslovni čelnici i donositelji odluka, koji su sajam posjetili s apetitom za novim znanjima o industriji i s misijom ostvarenja kratkoročnih i srednjoročnih ulaganja.

Neil Felton, izvršni direktor FESPA-e, komentira: „Povratne informacije izlagača pune su oduševljenja, a mnogi su komentirali optimistično raspoloženje među posjetiteljima, neusporedivu vrijednost razgovora licem u lice, entuzijazam za nove tehnologije i izložene potrošne materijale, te prevladavajući osjećaj optimizma za budućnost. Zujanje u dvoranama je bilo energično i dojam je bio da su se delegati osjećali vrlo samopouzdano i sretno što su nakon toliko vremena ponovno na događaja uživo.”

Međunarodna publika viših donositelja odluka
Posjetitelji su došli iz više od 100 zemalja, s jakim naglaskom na regiju Benelux i Njemačku koja je činila 49% publike, u skladu s očekivanjima s obzirom na lokaciju u Amsterdamu. Ostale jako zastupljene zemlje bile su Italija, Francuska, Ujedinjeno Kraljevstvo, Španjolska i Poljska. Kao što se očekivalo, izazovi za putnike na duge relacije zbog ograničenja povezanih s COVID-om rezultirali su manjim brojem posjetitelja izvan Europe nego što je to uobičajeno za događaj Global Print Expo. Događaji su ukupno privukli 7.850 jedinstvenih posjetitelja, od kojih je 42% prisustvovalo više od jednog dana, čime je ukupan broj posjeta iznosio 11.130. Gotovo polovica svih posjetitelja (44%) bili su vlasnici ili direktori, što je pojačalo značaj događaja kao odskočne daske za oporavak poslovanja i buduće planiranje. Više od polovice posjetitelja (54%) izjavilo je da prvi put posjećuje FESPA-u, što ukazuje na žeđ za poznavanjem tržišta i potragom za novom inspiracijom nakon komercijalnih izazova pandemije.

Udruga FESPA Hrvatska u Amsterdamu je okupila desetak članova, dok je iz Hrvatske sajam posjetilo više od 50 posjetitelja.